Přiznám se bez mučení, že si rád pochutnám a rád vařím. Bohužel zrovna u másla je současná situace šílená, buď je máslo levné, ale zase je z celé EU tzn. ne úplně čerstvé, nebo je dobré, ale zase drahé. Proto jsem se začal zajímat z čeho se vlastně vůbec máslo dělá a jak se zpracovává. Máslo se dělá ze smetany, nic víc. Jen je potřeba z ní oddělit všechen mléčný tuk. Vezmu to trochu vědecky, mléčný tuk si představte jako balónek napuštěný vodou a při výrobě másla se snažíme docílit toho, aby vrstva chránící ten tuk praskla a my jsme dostali co nejvíce tuku k sobě. Kolem těch balónků je samozřejmě i voda, což v našem případě bude pak výsledný produkt podmáslí. K docílení toho, aby to snadněji praskalo potřebujeme mít smetanu pokojové teploty a ať se vám to nebude zdát, tak potřebujeme smetanu lehce zakyslou. Oboje nám naruší všechny balónky a snadněji pak získáme více másla. Každopádně zakysnutí si můžete vyrobit tím, že necháte smetanu několik hodin (6-10) na kuchyňské lince.
Smetanu potřebujeme vždy minimálně 30 procent tzn. na šlehání, čím ale tučnější tím lepší. Tady je spousta prostoru pro nákup mléka z automatu a sběr smetany. Pro moje účely jsem použil poprvé 0,5l smetany z Tesca a podruhé 0,2l smetany Kunín. Tak jdeme na to, protože to bude rychlovka.
Potřebujeme jen mísu, šlehač a 0,5l smetany (0,25l/14,90,-) a šleháme
Nejdříve máme krásnou šlehačku, barva je krásně bílá
A když jí přešleháme, tak začne hrudkovatět a zabarvovat se do žluta
Bingo, máme máslo asi za 7 minut
Přes cedník vybereme a vymačkáme vodu/podmáslí, ideální je zabalit do plátna a vyždímat želbohu nevlastním
Pak máslo ještě propláchneme pod studenou vodou, aby šlo všechno podmáslí pryč
A po posledním vyždímání dáme na talíř/misky a můžeme mazat
Takto to vypadá druhý den po ztuhnutí. Absolutní lahůdka, z 0,5l smetany mám zhruba 200-220g másla za 30 korun a přesně vím, že v tom není žádná sračka
Druhá varianta je jednodušší, stačí nám jen zavařovačka a jedenkrát za vteřinu proklepnout.
Za 3-4 minuty mám máslo
Zbavíme se podmáslí(nezakysané do kafe, zakysané do kvásku/kynutého těsta atd) Opět proklepeme a zase slijeme podmáslí.
Nakonec propláchneme vodou
Vyždímáme a servírujeme.
Možná se to zdá jako zbytečnost, ale tu chuť prostě ničím nenahradíte, můžete přidat další ingredience a vyrobit bylinkové máslo, každopádně s tím pořádně zamachrujete. Přitom nejde o nic složitého. Takže si nechte chutnat.