Štěstí přeje připraveným

Oblečení na zimu

07.01.2013 20:39

Tak zima nám zaklepala na dveře, ikdyž momentálně v době psaní tohoto článku vydatně prší. To ale neznamená, že ještě nebude pod nulou. No a s lidma to máte tak, že ikdyž venku bude skoro třicet ve stínu, tak se najdou tací, kteří si na celodenní pochod vezmou 0,5l vody a pak se budou hodně divit. Stejně tak tací, kteří si vyrazí na celodenní vycházku po Špindlu jen tak oblečeni jako do krámu pro housky. Doufám, že toto video správně nasměruje ty, kteří o tom moc nevědí a neurazí ty, kteří jsou ostřílení harcovníci.

 

No a teď už k samotnému videu a k věcem, které jsem zmínil, žel bohu nedovysvětlil. Tepelný výkon lidského těla jde od 70W při klidu až po nějakých 500-600W při maximálním nasazení, což se prakticky dá vydržet jen omezený čas. No a oblečení nám pomáhá zabránit tepelné výměně do okolí. Ideální by bylo mít kolem sebe silové pole a mezi ním a tělem vakuum jako u termosky. To ovšem nejde a tak se musíme spolehnout na oblečení.

 

Teď k materiálům, v podstatě jak jsem zmínil ve videu je všechno ok, ale jen do chvíle, než zapracuje pot nebo vlhkost. Je to dáno tím, že tepelná vodivost vody je diametrálně odlišná od vzduchu. Stejně jako třeba u kovů, což si můžete sami vyzkoušet a holou rukou se v mrazu dotknout třeba kapoty auta. Prostě se teplo ztrácí rychleji. U bavlny dochází k tomu, že rychle absorbuje vodu a přilepí se na tělo, tím zruší vzduchovou mezeru a začne odvádět teplo do další vrstvy. Pokud další vrstvou je také bavlna, tak dojde ke spojení a opět skrze vodu dojde k odvádění tepla od těla. Narozdíl od toho třeba taková vlna, v podstatě ideální materiál na oblečení. Má tu vlastnost, že dokáže nasát vodu až do třetiny své vlastní hmotnosti a pořád se ještě nebude tvářit jako vlhká. Nevím pak jak u moderního zpracování, ale u tradičních metod si vlákna vlny zachovávají část tuku(respektivě lanolinu) a tak mají přírodní impregnaci proti vodě. Krom toho všeho má také ještě antibakteriální účinky. Což zase znamená, že třeba vlněné fusekle můžete nosit déle než začnou zavánět. Jen je vlna někdy dosti cenově nastřelená.

 

Dále tu pak máme recyklované pet lahve v podobě fleecu. Jedná se o umělé vlákno zpracované do podoby fleecu. Ono totiž fleece není ani tak o materiálu jako o technice zpracování, ikdyž se poslední dobou často myslí fleece=umělotina. Materiál je zpracován tak, aby se v tom krásném chumdelatém vytvořilo spoustu vzduchových komůrek, které pak spolu s materiálem udržují teplo uvnitř. Cena je dosti příznivá, akorát má materiál a teď myslím ten umělý pár neduhů. První je hořlavost, takže pozor u táboráku kde vám i mini jiskra udělá fajnovou dírku. Druhá věc je, že fleece neodvádí vlhkost, respektivě schopnost nasát vodu a poslat jí do další vrstvy je dosti malá a pokud už provlhne tak věřte, že pod ní máte pěkný rybník.

 

Moje zkušenost se všemi materiály je taková, že je důležité udělat více vrstev tenčích, než jednu tlustou. A pokud vrstvím, tak používám různé zpracování materiálu. Co tím myslím je to, že pokud dám na sebe dvě funkční tělová trička(kopírují povrch těla), tak se stejně budou chovat jen jako jedna vrstva. V té chvíli dělám to co ve videu. Jednu tělovou, druhou volnější atd atd.

 

V době když jsem ještě neměl řidičák a auto, tak jsem každý den chodil do práce 7km a po noční zase hezky domů běžel. A běhal jsem i v mrazech. No a musím říct, že jsem běhal v komfortním teplíčku. Vzal jsem si dvoje ponožky, na nohy podvlíkačky a na to staré tepláky. Na hrudník funkční tričko a nějaký svetřík(tady ta zkušenost, že fleece nenasává pot) nebo mikinu a na to tenkou větrovku z Kenvela, která ovšem měla to, že byla ze spodní strany natřena stříbrnou barvou, takže taková malá termofólie. A ať mrzlo nebo sněžilo, nikdy mi nebyla zima. Samozřejmostí byla čepice a rukavice a občas šátek přes pusu.

 

A malé shrnutí na závěr:

1. Vždy čepici, rukavice a ochranu krku - jinak 40 procent ztrát

2. Využijte velké svaly na nohou

3. Malá rada do spacáku - než si jdete lehnout udělejte třeba 30 kliků a 30 dřepů. To je ten rozdíl mezi 70W a 600W

 

Buďte v teple

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode