Štěstí přeje připraveným

Voda ze sněhu

30.11.2013 16:34

Je načase dořešit resty z minulé zimy, které jsem nestihl. Alespoň to teď bude aktuální. Získat vodu v období zimy, pokud je tedy kolem sníh, je velice jednoduché. Jenomže to, že je voda dostupná ještě neznamená, že je to energeticky nenáročné. Opak je pravdou, dostat vodu ze sněhu je pěkně na pytel. Četl jsem, že stačí nabrat sníh to flašky a nějakým stylem jí na svém těle zahřát. Vypadá to jednoduše, ale vody se nemusíte vlastně ani dočkat. Jakto? Sníh totiž není jen voda, sníh je zmrzlá voda se spoustou vzduchu a tak pokud chcete dostat ze sněhu dost vody, tak se připravte, že 90% tepla použijete na ohřev vzduchu (u čerstvě napadaného sněhu je to 10% vody a 90% vzduchu). Navíc pokud byste chtěli takovou vodu přivést k varu, tak počítejte, že k varu potřebujete dvojnásobné množství energie (z důvodu změny skupenství).

 

Koukněte na test, Nalgena 0,5 l

 

 

Pořádně napěchovat sněhu(skoro prašan)

 

 

A šup pod bundu, ale hezky i pod mikinu

 

 

Po 2 hodinách, bohužel nic moc, zbylý sníh nacucal rozteklou vodu, takže se pít nebude, navíc i prašan je špinavý jak jetel.

 

 

Doma jsem to nechal dojít, 130ml vody

 

 

Takže pokud byste sháněli vodu na pochodu, vemte radši kus ledu (90% vody a jen 10% vzduchu) a navíc - led už vodu nenacucá.

 

No a pokud nemáte ani nádobu tak šup trochu sněhu do huby. Že se to nemá dělat? Pokud sedíte nebo čekáte tak určitě ne, protože přicházíte o drahocené teplo. Pokud jdete, tak dokážete produkovat dost tepla, které jde stejně ve větší míře do okolí, takže bez problému.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode